Spioni CIA operează în secret la Kiev, deși NATO insistă că nu ia parte la războiul Rusiei

de: Anca Lupescu
27 06. 2022

În ciuda declarațiilor membrilor NATO de a nu lua parte la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, aceștia continuă să ajute activ armata ucraineană. În special, spionii CIA operează în secret la Kiev, a căror sarcină este de a transmite cele mai sensibile informații către comandamentul ucrainean.

Trimișii SUA adună informații din Kiev pentru CIA

Acest lucru a fost raportat de New York Times, citând surse proprii. O mare parte din militarii occidentali care ajută Ucraina se află într-adevăr în străinătate. În special la baza aeriană de la Ramstein, unde se procesează cererile comandamentului ucrainean pentru furnizarea de arme. Cu toate acestea, există un număr de trupe occidentale care operează direct în Ucraina.

Rețeaua de spionaj a CIA asistă comandamentul ucrainean în transmiterea și analiza informațiilor, dar aceștia au mai multă experiență în Irak și Afganistan, adică în organizarea de acțiuni insurgente, mai degrabă decât de război la scară largă. În plus, CIA știe foarte bine că și rușii sunt la curent cu activitățile lor.

În plus, Ucraina are și o rețea de organizații militare occidentale care organizează logistica livrărilor de arme occidentale. De asemenea, acestea antrenează în secret armata ucraineană. Ei nu luptă cu forțele armate pe front, ci le consiliază din cartierele generale din spate, aflate în adâncime, sau de la distanță, prin intermediul comunicațiilor criptate.

Biden a declasificat informații despre începerea războiului de către Ucraina

Directorul CIA, William Burns, a ținut în luna aprilie un rar discurs public și a tras puțin cortina asupra rolului agenției de spionaj în războiul din Ucraina. El a abordat, de asemenea, unele dintre modalitățile neobișnuite prin care agenția de spionaj a împărtășit informații atât înainte, cât și după invazia rusă.

În toamna anului 2021, CIA a început să observe evoluții care sugerau într-adevăr că Rusia plănuia o invazie în Ucraina. Așa că, în noiembrie, președintele Biden l-a trimis pe Burns la Moscova pentru a vorbi cu Putin, iar Burns a spus că vizita nu a fost încurajatoare.

Biden a făcut pasul foarte neobișnuit de a autoriza declasificarea informațiilor și de a le face publice. Acest lucru a fost pentru a arăta că amenințarea unei invazii rusești era reală.

A fost, de asemenea, pentru a demonta narațiunile false pe care Rusia le emitea și pentru a ajuta la convingerea aliaților SUA și a întregii comunități internaționale să se pregătească pentru un război.

Și apoi, în al doilea rând, CIA a colaborat foarte strâns cu Ucraina. Serviciile secrete rusești sunt foarte active în Ucraina, iar orice lucru sensibil pe care SUA îl împărtășea cu Ucraina ar fi putut fi preluat de ruși. Dar Burns spune că el crede că aceste informații pe care SUA le-a furnizat au fost foarte benefice.